Utrecht 900 jaar

Utrecht is jarig! Vandaag is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg en dat wordt groots gevierd. Maandenlang zijn er verschillende events in de stad en de aftrap is vandaag met onder meer een optreden van de Utrechtse band Kensington en stadsbeiaardier Malgosia Fiebig vanaf de Domtoren.

Taart voor jarige Utrechters

16.00 tot 17.00 uur: Utrecht trakteert. Meer dan duizend inwoners van de stad, die net als Utrecht jarig zijn op 2 juni, hebben een uitnodiging ontvangen om een taartje te komen eten in de binnenstad. Op de kop van de Zadelstraat bij de Mariaplaats snijdt een aantal jarigen samen met Utrechtse bestuurders taarten aan en delen deze uit. Dit alles onder het toeziend oog van Nijn-hundred. Deze Nijntje van vijf meter hoog houdt in een passend jurkje tot en met 11 november toezicht op activiteiten van Utrecht 900. Duimalot en BENR geven een kort optreden en er zijn stadsomroepers.

Muziek en dans

16.30 tot 20.45 uur: Op de Mariaplaats, Neude, Janskerkhof, Stadhuisplein, Wed en Stadhuisbrug treden Utrechtse muziek- en dansgezelschappen op als ‘voorprogramma’ van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en Kensington op de Domtoren. 

Kensington en Malgosia Fiebig vanaf de Dom

20.45 tot 22.00 uur: Utrecht 900 concert vanaf de Domtoren. De Utrechtse Klokkenspel Vereniging heeft het initiatief genomen voor het hoogtepunt van de 900ste verjaardag van Utrecht. Het concert start met het luiden van de klokken van de Domtoren door het Utrechts Klokkenluiders Gilde. Na een welkom door burgemeester Dijksma speelt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig enkele nummers van Kensington. Aansluitend neemt de band het over. Kensington speelt op 100 meter hoogte. Dit bijzondere Utrecht 900 concert is op grote schermen te zien en te horen op het Domplein, Stadhuisplein, de Neude en het Janskerkhof.

Een nieuw hoogtepunt in een toch al bijzonder jaar, zegt Kensington-gitarist Casper Starreveld. "In onze eigen stad, spelen boven op de iconische Dom, terwijl het door de hele stad te horen en te zien is. Het zal een onvergetelijke show worden, met sowieso het beste uitzicht ooit. We zijn trots dat we een heel klein onderdeeltje zijn van de 900-jarige melodie van onze prachtige stad.”

Toprestaurants trakteren

Naast de bovengenoemde activiteiten, zijn alle Utrechtse musea vandaag gratis te bezoeken. En onder de de leus De Domstad Deelt Uit trakteren negen Utrechtse toprestaurants op 900 amuses. Na vandaag is er het hele Pinksterweekend nog feest in de stad. Het volledige programma voor 2 juni tot en met 11 november, vind je op utrecht900.nl.

 

Bron: RTV Utrecht