• ONS

    VERHAAL

YOUR KEY TO UTRECHT

Utereg m’n stadsie.

"Daar gebeurt van alle hand, het bruist aan alle kant in het hartsie van het land." Is Utrecht een bruisende stad, zoals die regel uit een Utrechts volksliedje suggereert? 

Zeker is, is dat er van alles gebeurt binnen de hotellerie. 

HANS PIETERS & PAUL WESTRA

"Wij zijn ondernemers, geen hoteliers"

Naar eigen zeggen zijn Westra en Pieters geen hoteliers. Wel ondernemers. Laten we daarom maar in het verre verleden beginnen met dit verhaal. Jonge Paul Westra en zijn broer Olaf begonnen hun eerste eigen zaak, genaamd Broers, in 1992. In 1994 begonnen ze nog een nieuw concept 'Havanna' en breidden uit in Utrecht & Tilburg. Paar jaren later verkocht Westra 'Havanna' en behield 'Broers'.

In die periode ontmoette hij voormalig hypotheekadviseur Hans Pieters, een man met soortgelijke ideeën én expertise. Westra: "Ik had er geen verstand van, maar was wel liquide." Pieters: "Ik wilde het vastgoed in." De afspraken die geleid hebben tot hun B.V. werden op één A4'tje bondig samengevat.

Kortom, een man die Rechten gestudeerd had en zakelijk gezien verstand had van cafés, restaurants en disco's, vond een compagnon die afkomstig was uit de wereld van hypotheken en financiering. Samen doken zij de hotellerie in. Waarom? 

"Interessante businesscases..."

Westra: "Eind 2011 zaten we midden in de crisis. De enige manier voor ons om te overleven was schaalvergroting. De gelegenheid deed zich voor om het Utrechtse restaurant De Rechtbank te kopen. Daar zat echter ook een hotel aan vast: Court Hotel. Dat hebben we dus maar gelijk overgenomen. "We zien nog wel wat we daarmee gaan doen", zeiden we tegen elkaar."

Zo geschiedde. Aangezien de hotels – zelfs in crisistijd – een interessante businesscase bleken te zijn, hebben Hans Pieters en Paul Westra de eerste concepten ontwikkeld in historische en unieke oer-Utrechtse panden: Mother Goose (2014), Eye Hotel (2015), Malie Hotel (2017), The Hunfeld (2019). Pieters: "Onze kernwoorden zijn: Utrecht Centrum, historisch, warm, huiselijk en duurzaam." Ondertussen zijn de ondernemers ook bezig met de appartementenbusiness en gaan een samenwerking aan met Havaa Apartments, later Utrecht City Apartments en Hilversum City Apartments. Ook 'high-end' flex-werklocatie MalieGarage is volledig gerenoveerd en behoort tot de collectie van Utrecht City Concepts sinds 2019. Concepten blijven ontwikkelen? "Ja zeker, we blijven ondernemers."


Bron: Hospitality Management