Het historische pand van Eye Hotel

Wist je dat Eye Hotel niet altijd een hotel is geweest? Vroeger was het namelijk een Ooglijders gasthuis waar de beroemde Utrechtse professor Franciscus Cornelis Donders de directeur was.

Het hotel heeft zijn uiterlijk gebaseerd op dit mooie stukje geschiedenis. Maar wie is Donders eigenlijk?

Donders was een dirigerend geneesheer en was vooral gespecialiseerd op het gebied van oogheelkunde. Donders zelf is geboren in Tilburg waar hij opgroeide met zijn ouders en 8 zussen. Hij heeft een behoorlijke reis afgelegd totdat hij in Utrecht terecht kwam. Hij is vanaf Kostschool in Duizel naar een Latijnse school gegaan in Boxmeer en is vervolgens, ondanks het gebrek aan onderwijs terechtgekomen op de hogeschool. Donders heeft uiteindelijk gestudeerd in Utrecht en is door en promotie naar Leiden gegaan waar hij als officieer van gezondheid voor het Nederlandse leger heeft gewerkt.

Uiteindelijk is hij in Utrecht terecht gekomen waar hij als Hoogleraar werd benoemd. Doordat hij zo gespecialiseerd was in de oogheelkunde was hij de belangrijkste Medicus in Nederland in die tijd. Met deze titel richtte hij vervolgens samen met Herman Snellen het Ooglijders gasthuis op, wat nu de dag Eye Hotel is.

Om dit mooie stukje geschiedenis van het gebouw te eren heeft het hotel de uitstraling gebaseerd op de oogheelkunde. Het hotel hangt vol met ogen, brillen en oud apparatuur. Op deze manier blijft dit gebouw zijn belangrijke geschiedenis behouden.